Hva har livet å by på tro??

Noen råd om stell av kattungen din

Sibirske katter er gjerne veldig sosiale og tilpassningsdyktige.
 Likevel er det ikke uvanlig at en kattunge er utrygg og engstelig de første dager i ett nytt hjem, den er for første gang overlatt til seg selv, uten tryggheten fra mor og søsken.

De første dagene er det viktig at kattungen ikke blir overlatt for lenge for seg selv. Den er ikke vant til å være alene og har behov for selskap. Har man muligheter til det må man gjerne sove sammen med den første natta. Om man ikke vil ha den på soverommet, kan man ligge på sova eller flatseng der hvor kattungen skal oppholde seg.

Husk at pregningsperioden til kattungen ikke er over ennå, så gi den mange positive opplevelser. Alt hva man utsetter kattungen for har betydning, på godt og vondt. Har man ett stort hus så ikke gi den tilgang til hele huset med en gang. La den gjøre seg gradvis kjent. La den ha kattetoalett i nærheten av der den skal være, slik at det ikke skjer uhell.

Ungene  våre er helt renslige, uhell har aldri skjedd så langt. Men det kan skje om de utsettes for stress og ikke finner toalettet sitt. 

Utfoldelse

Kjøp ett skikkelig klatrestativ til katten. Link til ulike typer her->
Katter har ett stort behov for å klatre. De liker seg godt i høyden. De trenger også ett sted å kvesse klør/strekke seg. Man sparer mye slitasje på møbler om man ordner med dette. For å gjøre det ekstra attraktive kjøp en ”cat-nip” spray og spray på treet. Kjøp også noen små leker beregnet på kattunger. Lek med den, men ikke så mye at den går lei. Viktig også at den lærer å aktivisere seg, leke på egenhånd. På mange klartestativ er det små huler som katter liker å ligge i. Alternativt kan man kjøpe egen hule, eller bruke transport bur som hule. Vi sender med ett teppe med kjent lukt av mor og søsken. Legg dette teppet inn der kattungen skal ha sin soveplass.
Den skal aldrig forstyrres når den ligger å sover. Viktig å lære familiens barn dette. Er barna for små til å skjønne dette, tilbys katten en soveplass der de ikke kan komme til. F.eks toppen at et solid klattrestativ.Renslighet

  Kattungen er vant til å bruke overbygd kattetoalett med luke inne. Anbefaler dette framfor åpne kasser da det gir mindre lukt. Anbefaler videre en god klumpesand. Klumper fjernes daglig med en liten spade. Slike spader beregnet på dette får man gratis når man kjøper kattetoalettet.
Ute i kattegårdene bruker vi åpen kasse med tre pellets. Vanlig fyrings pellets kjøpt på felleskjøpet er like velegnet som kostbar "miljøstrø" kjøpt i Zoo-forretninger.  Krystaller eller god klumpesand
  er også bra og bruke innendørs.
 Utendørs, på terrassen  e.l. er såkaldt ”miljøstrø”  (el. fyrings pellets)i toalettkassen absolutt å foretrekke.
Dette kan også brukes innendørs om man gjør ofte rent. Den kan også kastes i toalettskåla, i motsetning til avfald fra klumpesand.
Vi bruker hovedsakelig dette til våre katter.
Skal man bruke kattesand er kvaliteten av stor viktighet.

Fraråder å bruke sand som ikke klumper. Det gir raskt lukt og er vanskelig å gjøre rent. 

 

Foring av katten

 Kattungene fra oss er vandt til å spise kjøtt spesialprodusert for katter. Dette forhandles over hele landet.

Detter er hovedforet for våre katter.  Se linken under:

https://vomoghundemat.no/riktig-kattemat/

De er også vant til å spise  Royal- Canin kattungefor, type Maine Coon. Vi eender med litt mat, samt en rabattkupong som kan brukes ved kjøp av mer for. Tørrforet står framme hele tiden, men gi så lite om gangen at man må fylle på 2-3 ganger pr dag. Lukt og aroma blir dårligere av at foret står framme. 

De er også vandt til å få våtfor 2 ganger daglig, morgen og kveld. Bruker da rått kjøtt som nevnt over.
 Små terninger av annet kjøtt, eks okse, el. svin er også bra. Viktig at dette er ferskt...altså fryses i små porsjoner og tines for vær dag. Rått kjøtt er det beste du kan gi din katt!

Kjøttet produseres som pølser, samt som kjøttboller noe som kan være det mest praktiske om man bare har en katt.
  Viktig at kattunger spiser godt for å utvikle seg best mulig.

Kjøp katteskåler som er vide og grunne. Katter liker ikke at værhårene kommer bort i kanten når de spiser.
 Når katten er voksen er det viktig å følge med slik at den ikke blir for feit, dette gjelder spesielt kastrater. Men så lenge den er unge må den fores kraftig og godt.
 

Pelsstell og bading

 Kattens pels trenger og gres grundig og ev.børstes. Skaff en børste (helst karde) og en stålkam egnet til formålet.
En god kam er viktigere enn børsten
.

Det er når den er unge den skal vendes til dette. Stell den daglig slik at du og katten får trening, så kan du heller vurdere behovet seinere når alt fungerer.
Ved bytte av pels kan enkelte katter danne knuter som må klippes av så fremst de ikke blir børstet/gredd på rett måte.
Årsaken til floking et en kombinasjon av fet pels og røyting. Så dette forebygges lett med riktig stell. 
Innekatter trenger å få stusset klørne fra tid til annen. Bruk en vanlig negleklipper beregnet til mennesker. Det fungerer minst like bra som klotang beregnet på dyr.


En velpleid katt er ett vakkert syn, og katten elsker oppmerksomheten pelsstellet gir!


Bading av katten: Det er viktig å klippe klørne på katten før bad. I tilfelle den skulle bli skremt.  Jeg pleier også å ha den i bånd under prosedyren. Det skal den vennes til på forehånd. Det er viktig å venne katten til bad fra den er liten.
Katter liker varmt vann. Aning varmere en det vi liker. Men selvsagt ikke for varmt.
 Begynn forsiktig med å f.eks. kun våte rygg og bakpart å tørke den fort.
 Alle vi leverer er badet og fønet før de reiser. Viktig at katten står stødig på ett stødig underlag slik at den ikke sklir. Første gang kan man helle vann over den slik at den blir våt.  Ettervert bruker vi dusjhodet. Da tett intil kroppen slik at det ikke spruter så mye. Sjekk hele tiden temperaturen !
 Det er samme sjampo og balsam man bruker på hunder og katter. Kjøp kvalitetsprodukter. Bland sjampoen med varmt vann. Ca en del sjampo/balsam til 3-4 deler varmt vann. 
Balsam er svært viktig for at pelsen skal bli lett å gre. Samp forebygger floker.
Ikke lag mer enn du bruker opp for vær gang. Skyll særdeles godt!  Pakk katten inn i ett varmt håndkle etter badet. Tørk den så godt som mulig. Gre den godt etter badet.
Jeg føner alltid katten tør.  Det kan du fint venne den til. Men føn da kun bakparten de første gangene.     
OM du syns det er vanskelig å stelle katten din rett, ikke nøl med å søke profesjonell hjelp. Mange hunde og kattesalonger tar i mot bad og stell av katt. Noen oppdrettere tilbyr ogsp denne tjenesten.
Det verste du gjør er å ikke gjøre noe, eller levere katten til
veterinær for barbering....

Vaksinering m.m.

Vaksiner: Kattungen skal revaksineres etter fylte 16 uker. Gi ormekurerer regelmessig.

Pass på å kastrer/steriliser katten før den blir kjønnsmoden. Da har den et bedre liv.

Forsikring : Det kan være lurt å tegne full forsikring på katten.  Spesielt unge katter kan være utsatt for ulykker, og veterinær utgiften sund ”natur-rase” som sjelden rammes av sykdom. e kan bli høye uten en slik forsikring.
Men sibirkatter er en frisk og 

Kastrering

Kjøper du en katt som ikke skal brukes i avl  fra oss forplikter du deg iflg kjøpsavtalen og kastrere denne FØR den blir kjønnsmoden.
Helst ved ca. 6 mnd. alder

Les litt om kastrering her->


Lek

Morsomme leker behøver ikke å være så avanserte.
 En bitt grov hyssing (bilder under) er ofte veldig populært!
 
 

🙂

To er bedre enn en :o)

 
To flotte brødre som var så heldige at de ble solgt til samme hjem!